תחילה, חשוב לנו להבהיר
על מנת שהמוצרים שלנו יעברו את התהליך הנכון עליהם להגיע לאשפה הרטובה – קומפוסט וכך למעשה המוצר הינו מתכלה בקומפוסט וחוזר לאדמה ♣ תקני המוצרים שלנו מהמחמירים בעולם אשר *חלקם* נדרשים לקומפוסטר עירוני או תעשייתי. במידה ותרצו להבין איך הדבר קורה, נקשר אתכם לארגון מוכר היודע לעשות זאת בצורה מושלמת ובכך תעזרו להיות חלק מדשן איכותי במתקן הקומפוסט התעשייתי הגדול בישראל ♥
ועכשיו….. אנחנו שמחים להכיר לכם את הכלים שלנו – כלים מתכלים מחומרי גלם מתחדשים. חד קולוגי הוקמה בשנת 2017 , מאז ועד היום אנחנו מייבאים ומשווקים כלים מתכלים מכל הסוגים ומספקים לעסקים, חנויות, בתי קפה, פסטיבלים ואירועים מגוון של כוסות, צלחות, סכו”ם ושקיות שרובם מבוססים על פולימרים המופקים מתירס. אז לא, זה לא פופקורן, אלה הכוסות, הקשים והכלים המתכלים שלנו. ויש לנו הסבר מעמיק על מה זה בכלל אומר ואיך זה עוזר לנו לשמור על הסביבה, כדאי להמשיך לקרוא.
בואו נדבר על חומר הגלם שמשאיר את הנפט מחוץ לתמונה PLA הוא שמו המסחרי של פולימר מבוסס עמילן תירס. פולימר הוא חלקיק שמתחבר באופן כימי לעוד המוני חלקיקים דומים לו וביחד נוצרת שרשרת פולימרים ומתהווה רשת שהופכת לחומר גלם, ועד כאן שיעור כימיה. נהוג לחשוב שפולימרים נוצרים רק בתהליכים מזהמים בתעשיית הנפט, אבל יש גם פולימרים ממקורות טבעיים ביולוגיים. המוכר ביותר הוא גלוקוז, כן סוכר. וזאת הסיבה שדווקא תירס שעשיר בעמילנים וסוכרים, משמש כחומר הגלם העיקרי להפקת PLA. אבל בניגוד לפולימר פלסטיק שמופק מנפט וגורם לזיהום משמעותי החל משלב הייצור ועד לשלב ההתכלות, PLA מופק מחומרים אורגניים (תירס כאמור, ולעיתים גם אורז), ולכן, תהליך הייצור של הכלים מ-PLA צורך הרבה פחות משאבים ודלקים מבוססי נפט ומתכלה בתקופה של חודשים בודדים בתנאי קומפוסט ביתי, עירוני או תעשייתי (למאמר על יתרונות הPLA עוד משלבי הייצור).
ומה עושים עם החומר הממוחזר? במדינות מסוימות, מצליחים לפרק את הכלים המשומשים חזרה לחומר גולמי שממנו מכינים כלים חדשים. בישראל הוא לרוב הופך לדשן (נסביר על זה עוד קצת בהמשך).
אבל זה לא סתם ‘Green wash’ ?!
בשנים האחרונות, אפשר להגיד שהמודעות למחזור ושימוש בחומרים מתכלים ולאיכות הסביבה, עלתה מאוד. יותר ויותר אנשים מחפשים פתרונות אלטרנטיביים לתרום את חלקם במלחמה נגד המשבר האקולוגי שכבר נוצר לצערנו. ועדיין, אחת הביקורות הרווחות נגד תעשיית הכלים המתכלים היא שלא באמת מדובר בפתרון אקולוגי, הרי לא לכולנו יש קומפוסט עירוני או תעשייתי קרוב לבית, והשלכת הפסולת לפח רגיל לא מבטיחה התכלות אופטימלית, מבלי לפלוט גזי חממה. אבל מחקרים שניסו לבחון התכלות של כלים מתכלים בתנאי הטמנה רגילה הראו שפליטת גזי החממה של כלים כאלה נמוכה בלמעלה מ-80% מפלסטיק רגיל. בנוסף, בתום תקופה של 60 יום החלקיקים התפרקו לפחות מ 1 מ”מ (!). בתנאי הקומפוסט שציינו, הכלים מתכלים לחלוטין בתהליך שנמשך עד חצי שנה ופליטת החמצן הדו פחמני שלהם חוזרת לתוך האדמה ולצמחים. למעשה, מדובר בתהליך התכלות מושלם וללא תוצרי לוואי. אז נכון, תעשיית הPLA אינה חפה מבעיות, אבל כאשר אנחנו בוחנים את הנזק מפירוק פלסטיק שמקורו בנפט לעומת פירוק פולימר PLA, אנחנו יכולים לראות בוודאות שהנזקים יורדים בעשרות אחוזים ואפילו יותר. כיום, זהו הפתרון האקולוגי הזמין והנכון ביותר עבור מי שנאלצים להשתמש בכלים חד פעמיים, למסעדות ובתי קפה, למוסדות ולאירועים גדולים, וגם לכל מי שאינו מצליח להיפרד מהחד פעמי.
רגע, מה זה בכלל טביעת פחמן?
לפני סיום, נעשה קצת סדר במושג “מתכלה”. הידעתם שהכל מתכלה? כן. גם כלים מפלסטיק רגיל. השאלה היא כמה זמן לוקח להם להתכלות, ומה הנזק שתהליך ההתכלות מותיר אחריו. אחד הנזקים המשמעותיים ביותר של תעשיות מזהמות ופסולת בלתי מתכלה הוא פליטת גזים לתוך האטמוספרה וזאת ככל הנראה הסיבה לכך שכל כך חם לנו בשנים האחרונות. למושג הזה קוראים “טביעת רגל פחמנית”. כדי לקבוע מה טביעת הרגל הפחמנית של מוצרים שונים צריך לבחון בין היתר, מה קצב ההתכלות של המוצר, מאיזה תעשייה הוא מגיע ומהכמות גזי החממה הנפלטים בהתכלותו ופרמטרים נוספים. כיום, תעשיית הדלק והנפט עומדת בראש רשימת התעשיות המזהמות בעיקר בגלל שריפת הנפט והדלקים השונים לצורך הפקת פלסטיק שמקורו בנפט.
בתעשיית הPLA עיקר הזיהום נובע משינוע המוצרים ברחבי העולם. יחד עם זאת, כתעשייה שמקדמת צרכנות אקולוגית, חוקרים ומומחים מטעמה ממשיכים לבחון ולפתח מוצרים ופתרונות אקולוגיים נוספים ולשפר את התנאים על מנת למזער נזקים ככל שניתן. הכלים שלנו מאפשרים לנו להמשיך להשתמש (כשאין ברירה), בכלים לשימוש חד פעמי, תוך כדי שאנחנו מפחיתים למינימום את טביעת הרגל הפחמנית על העולם.
אז מה אפשר לעשות כדי למחזר PLA בדרך הנכונה?
אנחנו עובדים בשיתוף עם ארגון מדהים שמתמחה באספקת שירותים מתקדמים לניהול וטיפול בפסולת לארגונים גדולים. הפסולת המתכלה המאושרת בתקינה, נאספת על ידם תגיע למתקן קומפוסט תעשייתי שם היא תתפרק לחלוטין ותהפוך לדשן לשימוש חקלאי. וכך למעשה, כבר היינו שותפים בדישון של מקשה אבטיחים. בחלומנו, יש בכל פינת רחוב קומפוסטר עירוני ופחים חומים לצד כל הפחים הירוקים ושכל אלה בסוף עוברים תהליך פירוק אופטימלי, כפי שנבדק בתקנים שאנו אוחזים בהם ובמחקרים מבוססים ששיתפנו. אבל עד שהחלום שלנו יתגשם, נמשיך לנסות לחפש ולתמוך בפתרונות הטובים ביותר לאותו רגע כדי לשמור לכולנו על הכדור. אחרי הכל, יש לנו רק אחד כזה בכל היקום.